> Akce > Rok 2008 > Kouzlo varhan 2008 - 1. koncert

Kouzlo varhan 2008 - 1. koncert

Rozhovor s Doc. Jaroslavem Tůmou

Ve Štípe je velký kostel a poměrně velké varhany. Je rozdíl zda-li hrajete na velký nástroj nebo na menší?

Varhany musí mít duši. Baví mne zejména takové, které jsou něčím výjimečné. Svými registry, barvou, nosnosti zvuku, atd. Lhostejno, zda jsou velké, male, barokní či romantické. Nepohrdnu ani inteligentním soudobým nástrojem. Znovu opakuji, musí mít ale duši.

Jak je známo štípské varhany jsou napadeny červotočem a je nutné jejich restaurovaní. Co je podle Vás to nejdůležitější při takovém restaurování? Co nástroj nesmí ztratit nebo co by měl získat?

Jsem rád, že se o varhany ve Štípě staráte. Nástroj nesmí ztratit svoji osobitost. Nejdůležitější je, aby restaurovaní prováděli ti, kdo to umí, a kdo svoji práci milují. Panové varhanáři Wegscheider a Michek jsou podle mého soudu zárukou, že se váš nástroj postupně zaskví v plné své kráse.

Na programu koncertu jsou i Vaše improvizace - můžeme se těšit tedy na zcela jedinečné kompozice vznikle bez předchozí přípravy?

Na koncertech improvizuji na daná témata nebo na témata skladeb, které v programu hraji. Vždy jsou dílem okamžiku, atmosféry, nálady. Nejen mé nálady, ale i té, kterou vycítím z publika. Ne každému se musí moje improvizace líbit. Pokud se ale povedou, mam velkou radost. Mám rád varhany, hudbu obecně, mám rad proces tvorby. Koncert je zážitkem nevšedním nejen pro publikum, ale i pro mne.

Je určen Váš koncert i pro někoho, kdo varhany neposlouchá nebo nikdy na varhanním koncerte nebyl?

Samozřejmě ano. Ovšem i pro pravidelné konzumenty varhanní hudby. Zvláště nezvyklá je také možnost prohlédnout si běžně nepřístupná místa kůru a samotné varhany zcela z blízka po skončení koncertu.

Srdečně děkujeme za poskytnutý rozhovor i za přijetí pozvání na koncert do Štípy.

Lubomír Hnilica

© 2006–2021 Římskokatolická farnost Štípa 
správce stránek: Tomáš Bobál