> Akce > Rok 2008 > Kouzlo varhan 2008 - 1. koncert

Kouzlo varhan 2008 - 1. koncert

Tisková zpráva

V neděli 6. dubna 2008 se uskutečnil v poutním chrámu Narození Panny Marie ve Štípě první z letošních varhanních koncertů z cyklu "Kouzlo varhan". Pozvání přijal přední český varhaník Doc. Jaroslav Tůma. Novinkou a milým překvapením asi pro tři stovky posluchačů byla videoprojekce, pomocí které bylo dění na kůru přenášeno do lodi kostela - byla tak možnost sledovat varhaníka při jeho hře. Zájemci si také mohli po koncertě prohlédnout běžně nepřístupné prostory kůru a alespoň z části nahlédnout do varhan.

"Štípské varhany jsou nádherné velmi inspirativní. Vždy mám velkou radost, když se setkám s místem, kde se o varhany starají a Štípa a štípské varhany mohou být vzorem" hodnotil své pocity Jaroslav Tůma.

Varhany ve Štípě postavili v roce 1890 varhanáři Čapek a Zachistal z Kremže. Jsou unikátní nejen po své technické stránce, ale především po zvukové – současně se jedná o největší dochovaný nástroj, který tato firma postavila. „Nástroj je napaden červotočem a v současné době je restaurován. Pořádáním koncertů chceme upozornit na krásu zvuku vzácného nástroje, který stojí zachránit i za cenu velkých finančních nákladů. Doufáme, že se nám to s pomocí města Zlína i jiných institucí a dárců podaří" říká jeden ze štípských varhaníků MUDr. Tomáš Kuběna.

Děkujeme všem kdo přispěli k zdárnému průběhu koncert Doc. Tůmy ve Štípě. Zvláštní poděkování patři grafickému studiu TRINITAS za realizaci videoprojekce, TV NOE za zapůjčení techniky a panu Josefovi Omelkovi za fotografování.
 

© 2006–2021 Římskokatolická farnost Štípa 
správce stránek: Tomáš Bobál