> Akce > Rok 2009 > Kouzlo štípských varhan - koncert

Kouzlo štípských varhan

Neděle 25. října v 17:30 hod.

Fotogalerie

Foto: Josef Omelka

Program koncertu

J. S. Bach (1685-1750):

  • Toccata a fuga d-moll (BWV 565)
  • Chorál „Jesus bleibet meine Freude“ (BWV 147)

F. Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847):

  • Sonáta f-moll, Op.65
    Allegro moderato e serioso
    Adagio
    Andante. Recit.
    Allegro assai vivace

J. Brahms (1833-1897):

  • Chorální předehra „Herzlich tut mich verlangen“
    Preludium a fuga g-moll

F. Liszt (1811-1886):

  • Preludium a fuga na téma B-A-C-H pro varhany

A. Dvořák (1841-1904):

  • Preludium D-dur
  • Fuga g-moll

L. Janáček (1854-1928):

  • Postludium z Glagolské mše
     

Aleš Bárta - varhany

Pozor, změna termínu konání koncertu!

Z důvodu neplánovaného a nepředpokládaného prodloužení probíhajících restaurátorských prací na varhanách v poutním chrámu Narození Panny Marie se uskuteční původně plánovaný koncert „Krása štípských varhan“ až v neděli 25. října 2009.

Štípské varhany zazní v plné kráse

Barokní kostel ve Štípě známý jako vyhledávané poutní místo a jeden z největších a nejkrásnějších kostelů na Zlínsku se může pyšnit unikátním počinem. Jedná se o kompletní dokončení restaurovaní místních varhan, které se řadí k nejvzácnějším v rámci celé republiky. „Práce probíhaly více jak 3 roky a podíleli se na ní jak varhanáři z České republiky, tak hlavně varhanářský mistr Christian Wegscheider z Drážďan, které všechny varhanářské práce řídil. V průběhu srpna a září probíhají poslední práce uvnitř varhan, tak aby alespoň část nástroje byla v provozu na hlavní pouť, která letos připadá na víkend 5. – 6. září, závěrečná intonace a ladění nástroje bude probíhat v říjnu“ sdělil varhaník Lubomír Hnilica.
U příležitosti ukončení restaurování varhan se uskuteční v neděli 25. října v 17:30 varhanní koncert pod názvem „Kouzlo štípských varhan“. Pozvání do Štípy přijal jeden z nejúspěšnějších českých varhaníků pan Aleš Bárta. „Tímto koncertem bychom rádi poděkovali všem velkým i malým dárcům, kteří projekt podporovali a bez kterých by dílo nemohlo být nikdy uskutečněno. Největší část nákladů byla postupně hrazena z dotací od města Zlín a z dotace Ministerstva kultury dále pak příspěvků nadací, sponzorskými dary a ze sbírek farníků a poutníků“ sdělil duchovní správce farnosti P. František Sedláček.

 

ALEŠ BÁRTA (1960)  je jedním z nejúspěšnějších českých varhaníků. Svá studia zahájil na brněnské konzervatoři u prof. Josefa Pukla a pokračoval na pražské Akademii múzických umění ve třídě doc. Václava Rabase. Již při studiu se stal úspěšným účastníkem domácích a později mezinárodních soutěží. Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci 1982, laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti 1983 a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara 1984. Jeho koncertní repertoár obsahuje stěžejní díla světové i české varhanní tvorby od baroka po současnost. Jako sólista vystupuje s předními domácími symfonickými a komorními orchestry - Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Pražským komorním orchestrem aj.
Je častým hostem domácích i zahraničních pódií. Koncertoval v Rakousku, Maďarsku, SRN, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Turecku, USA, Japonsku a Číně. Byl hostem mezinárodních festivalů v Praze, Bratislavě, Lipsku, Istanbulu, Hong Kongu, Berlíně, Avignonu, Tokiu, Londýně a Curychu. Během svého turné v Japonsku v roce 1998 otevíral svým vystoupením novou koncertní síň v Yokohamě.
Aleš Bárta nahrává pro gramofonové společnosti ARCODIVA, Supraphon, Pony Canyon a Octavia Records. Natočil 30 sólových kompaktních disků, za které získal četná ocenění /Zlatá deska Supraphonu, Cena Harmonie, Cena Českého hudebního fondu/. Jeho první CD pro firmu Pony Canyon - J. S. Bach: Complete Organ Works Vol. I - získal v Japonsku v konkurenci předních světových sólistů a orchestrů titul "nahrávka roku".

© 2006–2021 Římskokatolická farnost Štípa 
správce stránek: Tomáš Bobál