> Akce > Rok 2009 > Adopce na dálku

Adopce na dálku

Po ukončení 5. ročníku jsme opět obdrželi ze sociálky, která se stará o všechny adoptivní děti z oblasti Shimoga obálku, ve které je foto, namalovaný obrázek, výsledky a hodnocení za poslední období a dopis našeho chlapce. Předkládáme vše kromě obrázku a originálního dopisu v Kannadě. Toto nezvyklé písmo jsme na našich stránkách zveřejnili už dříve. Máme velkou radost, že dětem došla v pořádku čokoláda a taky to, že se jim v ústředí podařilo najít naše webové stránky, kde o chlapci pravidelně informujeme a že byl on i jeho rodina moc šťastní – jak píše. Zveřejňujeme i internetovou adresu Bulletinů Adopce na dálku z Prahy, ve kterých nás informují o všech svých aktivitách. Stojí skutečně za přečtení, protože jen tak můžeme poznat, kolik bídy je skutečně na naší Zemi a kolik laskavých lidí je ochotno pomáhat. Děkujeme tím i všem, kteří se podílí na podpoře našeho chlapce z Indie – jedné z nejchudších oblastí.

Překlad Amruthova dopisu z konce listopadu 2009

Moje milovaná teto, strýčku Josefe, sestro a všichni farníci! Jsem velmi šťastný, že mám příležitost napsat vám a věřím, že jste také rádi, když dostanete můj dopis. Já i celá moje rodina jsme v pořádku. Věřím, že i vám se s milostí Boží daří dobře.

Jak víte, studuji šestý ročník a právě jsem dokončil první pololetí. Lidé ze sociálky mě řekli, abych se více zaměřil na předměty, kde jsem dosáhl méně bodů. Proto se snažím intenzívně zlepšit si tyto známky.
Jsem rád, že vám mohu sdělit, že jsem se zúčastnil soutěže ve fotbale.

Brzy po ukončení zkoušek prvního pololetí jsme měli pár dnů prázdniny, které se jmenují Dasara. Učil jsem se a také pomáhal mamince v domácnosti. Také jsem byl pozván zaměstnanci sociálky na jednodenní tábor. Byl jsem moc potěšen. Hráli jsme pěkné hry a zpívali písně. Po báječném poledním jídle nás strýc ze sociálky učil něco o studentském životě. Bylo to o hodnotě poslušnosti, řízení a plánování času, disciplině apod.

Tento rok zde byly pořádné deště, na některých místech byli lidé zatopeni. Nyní je u nás po monzumech zimní chladnější období. ( Pozn. – doporučujeme přečíst část dopisu ředitele Adopce na dálku z Indie, týkající se povodní)

Brzy budeme slavit náš milovaný svátek – Vánoce. Myslím, že i u vás se na ně chystáte. My v našem kostele připravujeme jesličky. Chci si koupit za váš příspěvek nové oblečení, boty a některé maličkosti do školy. Moc vám za váš dar děkuji. Přikládám vám všem a vašim blízkým přání i mé rodiny šťastných vánoc a Nového roku 2010. Ať vám narozené dítě Ježíšek přinese štěstí a pokoj! S tím končím tento dopis.

Váš milovaný syn
A. Amruth Rohan

Z dopisu ředitele organizace pro Adopci ve státě Karnataka, odkud je náš chlapec

Dříve než vám sdělím hlavní aktivity tohoto roku v naší pobočce, rád bych se s vámi podělil o velmi smutné zprávy. Doufám, že jste byli uvědoměni o devastujících ztrátách a utrpení způsobené nedávnými záplavovými dešti a povodněmi ve státech Karnataka a Andora Pradesh. Je odhadováno, že jen v Karnataka samotném zahynulo 226 lidí, více než 6 000 kusů dobytka, např. krav a ovcí, škoda na úrodě je v hodnotě 25 biliónů rupií (1Kč=1,50Rupií), kdy bylo zaplaveno obrovské množství hektarů půdy, bylo zcela zničeno velké množství domů. Mnoho rodin zůstalo bez přístřeší. Z toho jen v naší diecézi to čítá 11 lidských životů, přes 700 kusů dobytka, 6 092 domů se zřítilo a úroda byla zničena na ploše 3 824 hektarů země. Je to pro nás velká výzva projevit solidaritu s obětmi této živelné katastrofy. Náš personál pracuje nepřetržitě v oblastech postižených povodněmi a zásobuje oběti potřebným materiálem. Je nemožné dostat se ke každému, ale každá oběť se snaží s námi nějak spojit. Máme v plánu adoptovat 500 postižených rodin. Laskavě prosím o vaše modlitby za nás a všechny oběti naší diecéze. Naléhavě se těšíme na všechny, kteří nám pomohou dostat se včas k obětem.
 

Přeložený Amruthův dopis z angličtiny.

Původně byl psán v jeho rodné řeči Kannada

Milý strýčku, teto a všichni farníci, byl jsem velice potěšen vašim dopisem a všemi vánočními dárky - poznámkové bločky, nálepky, vánoční pohlednice, papírový betlém, dárkové taštičky a hlavně čokoláda. Teta Suchitra ze sociálky mi dopis přečetla a přeložila a vysvětlila, čemu jsem nerozuměl. Měli jsme velikou radost z čokolády, která byla moc dobrá. Ještě jednou díky za ni. Jako každý rok i letos jsme měli vánoční oslavu a moc jsem na vás všechny vzpomínal.

V mé třídě jsou jenom chlapci. Je zde celkem 49 studentů. Máme pouze jednoho vedoucího učitele, jinak samé učitelky. Moje třídní se jmenuje Jacintha a mám ji moc rád. Teto, jsem ještě malý a sám nevím nic o počítači. Nemáme počítač ani doma ani ve škole. Ale sr. Veera mi vytiskla váš e-mail a ukázala moje fotografie, které jste dali na vaše stránky. Mohl jsem se vidět a byl jsem velice moc šťastný. Jen jsem nerozuměl vaší řeči, ve které o mě píšete. Celá moje rodina se z toho také radovala a byli jsme vděční za vaši laskavost a péči o mě. Vřelé díky!

Moc rád vám chci sdělit novinky o mě. Udělal jsem v březnu závěrečné zkoušky a postoupil jsem tím do 6. třídy. V dopise vám ze sociálky posílají moje výsledky. Také přiloží fotografii, můžete vidět, jak jsem vyrostl. Z vaší peněžní podpory jsem dostal sešity, uniformu, aktovku a ostatní školní pomůcky. Jsem vám všem za to opravdu moc vděčný. Posílám aspoň sladké polibky. Byl jsem na prvním místě v malování a pěvecké soutěži. Brzy po zkouškách jsme měli letní prázdniny. To si vždycky hrávám se svými kamarády. Také jsem mohl vidět televizní program a pomáhal mamince v práci. Moc rád jsem se setkal se svými kamarády. Ani nevím, jak rychle ty dny uběhly.

Během letních prázdnin jsme měli ze sociálky zase organizovaný letní tábor. Ze začátku jsem měl trochu strach, ale pak jsem byl velmi spokojený. Právě na začátku nás všechny fotografovali, aby vám mohli poslat naši fotku. Naučili jsme se hodně nových her a nových současných písní. Po výborném obědě nám bylo vysvětlováno, jak bychom se mohli zbavit strachu ze zkoušek. Mám rád tento tábor a vždy na vás myslím ve společných modlitbách za sponzory.

Léto rychle uběhlo a začíná monzumové období. Očekáváme vydatné deště. Letní dny byly horké a slunečné, zatímco teď je velmi chladno. Rád bych věděl, jak trávíte letní prázdniny vy.

Uzavírám svůj dopis se sladkými polibky Váš milující syn A. Amruth Rohan

AP

Bulletin Rozvojového střediska Arcidiecézní charity Praha

© 2006–2021 Římskokatolická farnost Štípa 
správce stránek: Tomáš Bobál