> Akce > Rok 2008 > HRADIŠŤAN - Kouzlo varhan 2008

HRADIŠŤAN - Kouzlo varhan 2008

Hradišťan s varhanami ohromil

Již druhým rokem jsou v poutním kostele Narození Panny Marie Štípě u Zlína pořádány koncerty pod názvem “Kouzlo varhan“. Ten poslední v letošním roce se uskutečnil v neděli 19. října a účinkujícími byla cimbálová muzika Hradišťan a varhaník Josef Fojta.

V první části koncertu zazněly písně od Hradišťanu. Již tato část byla zajímavá, například když primáš Jiří Pavlica, neplánovaně, přímo během vystoupení, zařadil dvě písně pro přítomné děti nebo když jednu z písní věnoval nic netušícím novomanželům, kteří měli ve Štípě před týdnem svatbu.

Druhá část koncertu patřila varhanám – krátký recitál zakončený slavnou toccatou d-mol od J. S. Bacha přednesl varhaník Josef Fojta.

Třetí část koncertu patřila spojení zvuku varhan a cimbálové muziky. Josef Fojta se představil nejenom jako vynikající varhaník, ale i jako excelentní hráč na bicí nástroje. Jeho sóla na perkuse publikum odměnilo okamžitým potleskem. „Jsem moc rád, že se koncert podařil a že se podle ohlasů a reakcí posluchačů moc líbil, také pan Pavlica a celý Hradišťan si prostředí a zázemí koncertu pochvalovali. Je třeba také poděkovat panu Pavlicovi, že svolil uspořádání dvou vystoupení v jednom dnu, což činí zcela výjimečně a také Jožkovi Fojtovi, který bezprostředně po vystoupení odcestoval koncertovat až do daleké Keni“ řekl štípský varhaník a organizátor koncertu Lubomír Hnilica.

Koncert se konal za podpory z Kulturního fondu města Zlína a Fondu kultury Zlínského kraje a byl především poděkováním všem, kteří se byli ochotni přispět na probíhající restaurování místních varhan.

Foto: Lubomír Hnilica

© 2006–2021 Římskokatolická farnost Štípa 
správce stránek: Tomáš Bobál